This site uses cookies. By continuing to browse this site, you agree with the use of these.
The current mood of Finland

Liity mukaan hauskanpitoon

Tuhoa Tylsyys on mukana tekemässä Suomesta iloisempaa paikkaa.

Lue lisää
Outo fakta: ilmapallot räjähtävät eri tavoin
4 marraskuu, 2015

Outo fakta: ilmapallot räjähtävät eri tavoin

Ilmapallojen poksahtaminen riippuu siitä, kuinka täysiä ne ovat. Pallojen pamahtelu on nimittäin paljon monimutkaisempaa, ja myös kauniimpaa, kuin olisit koskaan osannut ajatella.

Ranskalaiset tiedemiehet havainnollistavat videolla, että ilmapallot voivat räjähtää hyvin erilaisilla tavoilla riippuen siitä, kuinka paljon niissä on ilmaa.

Kun palloon, joka ei vielä ole aivan täysi, lyödään terävällä esineellä, sen pinta repeää yhtenä laajana viiltona. Se ei hajoa osiin.

outo-fakta-ilmapallot-rajahtavat-eri-tavoin-1

Mutta silloin, kun pallo on paineistettu hyvin täyteen, se repeää auki monista eri kohdista samaan aikaan ja hajoaa pieniksi osiksi:

outo-fakta-ilmapallot-rajahtavat-eri-tavoin-2

Tiedemiehet päätyivät tulokseen, että kun paine ilmapallon lateksipinnassa on riittävän korkea, pallon räjähtäessä halkeaminen tapahtuu lähes valon nopeudella.

outo-fakta-ilmapallot-rajahtavat-eri-tavoin-3

”Silloin repeämän etupuolella oleva pinta ei kykene mukautumaan paineeseen”, yksi tieteilijöistä, Sébastian Moulinet kertoo. ”Yksittäinen halkeama ei pysty tällöin jatkamaan kulkuaan sellaisenaan." Suoran halkeaman sijaan syntyy kaoottinen tila, jossa repeämiä syntyy joka puolelle ilmapalloa.

outo-fakta-ilmapallot-rajahtavat-eri-tavoin-4

Tiedemiehet kertovat, että heidän tutkimustuloksiaan voitaisiin soveltaa myös muihin materiaaleihin, kuten lasiin tai metalleihin, ja kenties avittaa näin uusien, voimakkaampien materiaalien luomista: sellaisten, joiden hajoaminen olisi hallitumpaa ja siten turvallisempaa.

outo-fakta-ilmapallot-rajahtavat-eri-tavoin-6

”Ilmapallot räjähtävät kappaleiksi samalla tavoin kuin muut materiaalit, mutta niitä on vain helpompi kokeiden avulla tutkia” , Moulinet kertoi The Huffington Post -lehdelle.

Hän ehdotti myös toista, kenties hieman vähemmän tieteelistä oikeutusta ilmapallotutkimukselle: ”Ketä muka kyllästyttäisi katsoa räjähdyksiä hidastuksina!”

Katso hidastetulta videolta miten ilmapallot räjähtävät:

Lähde: www.huffingtonpost.com

How did this make you feel?


Advertisement